Zbliża się lato. Ciepłe, a wręcz upalne, słoneczne dni.  W związku z tym, chcielibyśmy przypomnieć Państwu, jak ważne jest w tym okresie NAWADNIANIE organizmu. Poza dostarczaniem maluchom odpowiedniej ilości płynów, rodzice starają się, aby promienie słońca nie padały bezpośrednio na dzieci. Często latem widuje się wózki, których właściciele próbują stworzyć maluszkom trochę cienia. Ale uwaga – to nie jest dobry pomysł. A co mówią specjaliści na temat popularnego osłaniania wózków przed słońcem poprzez nakrywanie ich pieluszkami?

Otóż lekarze ostrzegają przed takim postępowaniem. Mimo iż rodzice działają w dobrej wierze, to okrywając wózek – zwłaszcza gondolę – pieluchą, można przegrzać dziecko. To zjawisko ma już nawet swoją nieprzyjemną nazwę – określa się je mianem PIELUSZKOWEGO UDARU CIEPLNEGO. Co to takiego jest i skąd się bierze? Szwedzcy dziennikarze przeprowadzili prosty test.

W temperaturze 22st.C nakryli wózek pieluszką, aby sprawdzić co się będzie działo. Okazało się, że po krótkim czasie temperatura wewnątrz, w komorze wózka wynosiła 34stC. Doprowadziło to również do zwiększonej wilgotności powietrza w wózku. Dzieje się tak, ponieważ pod pieluszką nie ma odpowiedniej cyrkulacji powietrza, a dziecko śpi jak w termosie. W ten sposób możemy doprowadzić nasze maleństwo do przepocenia, w skrajnych przypadkach do wymiotów, a nawet do utraty przytomności.

Gdy na dworze temperatura przekracza 20st.C,  lekarze zalecają, aby nie tylko ubierać dzieci lżej, ale także spacerować w cieniu. Nie zapominajmy również o NAWADNIANIU organizmu. Jeśli maluszek jest karmiony wyłącznie piersią, trzeba go przystawiać częściej, aby mógł się napić chociaż kilka łyków. Nie ma potrzeby podawania dziecku do sześciu miesięcy wody – mleko składa się w ponad 90% z wody, nie trzeba się zatem obawiać, że maluchowi, który często pije z piersi, jej zabraknie. Jeśli natomiast dziecko jest już starsze, starajmy się podawać mu wyłącznie czystą WODĘ. Przypominamy, że woda smakowa to w zasadzie nie woda, lecz napój bezalkoholowy, ponieważ zawiera w swoim składzie substancje nadające smak, aromaty, konserwanty i cukier.

 

Autor: Martyna Szatan, pedagog